Čokoládový krém Fantazie
Ingredience
200 g hořké čokolády (možno nahradit čokoládou na vaření), 1 kelíme zakysané smetany (200 - 250 g), ovoce na ozdobu
Postup
Do menšího hrnce nalámeme čokoládu, dáme do většího hrnce s vodou a na zapnuté plotýnce necháme ve vodní lázni čokoládu rozpustit. Odstavíme z plotny a do rozpuštěné čokolády vmícháme zakysanou smetanu. Pokud hmota zhoustne tak že se špatně míchá, vrátíme na chvíli na plotýnku zahřát. Pokud smetanu v čokoládě nerozmícháme úplně, vzniknou v ní efektní bílé šmouhy. Krém rozdělíme do pohárů a ozdobíme ovocem.
Jogurtový pohár pro dětskou oslavu
Ingredience
krémovitý bílý jogurt, několik lžic ovocné šťávy, džem, jahodový nebo broskvový kompot, několik lžic cukru, strouhané ořechy, strouhaná čokoláda, sušené ovoce (množství upravíme podle počtu strávníků)
Postup
Kulaté piškoty spojíme po dvou džemem, dáme na dno pohárů, pokapeme ovocnou šťávou, poklademe okapaným ovocem, na ovoce navršíme mírně oslazený jogurt. Povrch pohárů zdobíme strouhanou čokoládou, strouhanými ořechy nebo sekaným sušeným ovocem. Dáme vychladit a podáváme.
Ovocné poháry s tvarohovým krémem
Ingredience
250 g měkkého tvarohu, 200 ml smetany, cukr vanilka, 3 lžíce cukru krystal, 400 g červeného rybízu
Postup
Z prolisovaného tvarohu, smetany a vanilkového cukru našleháme hladký krém. Omyté ovoce obalíme v cukru. V pohárech prokládáme krém vrstvami ovoce, jehož část použijeme na zdobení.
Pudinkový pohár
Ingredience
600 ml mléka, 1 sáček pudinkového prášku s čokoládovou příchutí, 3 lžíce cukru, 250 ml smetany ke šlehání (Rama Cremefine), piškoty, ovoce
Postup
Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme řidší pudink. Hrnec s pudinkem vložíme do studené vody a za stálého míchání necháme vychladnout. Smetanu ušleháme dohusta a zlehka vmícháme do vychlazeného pudinku. Na dno pohárů vložíme 3 piškoty, pokapeme ovocnou šťávou (případně rumem), přidáme trochu ovoce a navrstvíme pudink se šlehačkou. Ozdobíme zbytkem šlehačky a ovocem.
Tvarohový pohár
Ingredience
9 listů želatiny, 500 g tvarohu, 1/4 l mléka, špetka soli, 4 lžíce šťávy z černého rybízu, 3 lžíce citronové šťávy, 50 g moučkového cukru, 80 g hořké čokolády jemně strouhané, 1 lžíce strouhaných lískových oříšků
Postup
Želatinu dáme do studené vody nabobtnat. Tvaroh, mléko a sůl vyšleháme do lehkého krému. Z želatiny vymačkáme přebytečnou vodu a rozpustíme ji ve 4 lžících vařící vody. Přidáme tvarohový krém a dobře rozmícháme. Krém rozdělíme na tři části. První část krému ochutíme rybízovou šťávou, osladíme a rozdělíme do pohárů. Druhou část ochutíme citronovou šťávou, cukrem a přilijeme do pohárů. Třetí část krému smícháme s čokoládou, oříšky a cukrem a utvoříme třetí vrstvu. Dáme vychladit. Před podáváním ozdobíme šlehačkou, ovocem, případně čokoládovými hoblinkami.
Vanilkový tvarohový krém
Ingredience
1 balíček vanilkového pudinku, 1/2 l mléka, špetka soli, 2 balíčky vanilkového cukru, 3 lžíce cukru, 250 g tvarohu, 4 lžíce šlehačky
Postup
Podle návodu na sáčku uvaříme pudink. Hrnec postavíme do studené vody a pudink za občasného míchání vychladíme. Zpočátku je třeba míchat častěji, jinak se na pudinku vytvoří škraloup. Jakmile je pudink vlažný, vmícháme tvaroh a šlehačku. Metličkou nebo elektrickým šlehačem vyšleháme v lehký krém. Rozdělíme do skleněných pohárů či misek a ozdobíme ovocem.
Tvarohový pohár
Ingredience
9 listů želatiny, 500 g tvarohu, 1/4 l mléka, špetka soli, 4 lžíce šťávy z černého rybízu, 3 lžíce citronové šťávy, 50 g moučkového cukru, 80 g hořké čokolády jemně strouhané, 1 lžíce strouhaných lískových oříšků
Postup
Želatinu dáme do studené vody nabobtnat. Tvaroh, mléko a sůl vyšleháme do lehkého krému. Z želatiny vymačkáme přebytečnou vodu a rozpustíme ji ve 4 lžících vařící vody. Přidáme tvarohový krém a dobře rozmícháme. Krém rozdělíme na tři části. První část krému ochutíme rybízovou šťávou, osladíme a rozdělíme do pohárů. Druhou část ochutíme citronovou šťávou, cukrem a přilijeme do pohárů. Třetí část krému smícháme s čokoládou, oříšky a cukrem a utvoříme třetí vrstvu. Dáme vychladit. Před podáváním ozdobíme šlehačkou, ovocem, případně čokoládovými hoblinkami.
Vanilkový tvarohový krém
Ingredience
1 balíček vanilkového pudinku, 1/2 l mléka, špetka soli, 2 balíčky vanilkového cukru, 3 lžíce cukru, 250 g tvarohu, 4 lžíce šlehačky
Postup
Podle návodu na sáčku uvaříme pudink. Hrnec postavíme do studené vody a pudink za občasného míchání vychladíme. Zpočátku je třeba míchat častěji, jinak se na pudinku vytvoří škraloup. Jakmile je pudink vlažný, vmícháme tvaroh a šlehačku. Metličkou nebo elektrickým šlehačem vyšleháme v lehký krém. Rozdělíme do skleněných pohárů či misek a ozdobíme ovocem.