:Cibulová polévka s uzeninou:
Suroviny
- 1250 ml vývaru (bujón)
- 250 g cibule
- 100 g slaniny
- 250 g brambor
- sůl
- pepř
- 1 lžíce mleté papriky
- 100 g párků
- stroužek česneku
- pažitka na ozdobu
Postup přípravy
Cibuli oloupeme, nakrájíme na plátky a osmažíme na nakrájené a rozpuštěné slanině. Osolíme, opepříme, přidáme mletou papriku, podlijeme vývarem a doplníme oloupanými a na kostky nakrájenými bramborami. Až jsou brambory měkké, přidáme do polévky na kostky nakrájené párky nebo jiné uzeniny dle chuti, dochutíme prolisovaným česnekem a na talíři ozdobíme nasekanou pažitkou
:Boršč:
Suroviny
- 200 g hovězího masa
- 200 g vepřového masa
- mrkev
- petržel
- 300 g kyselehé zelí
- 200 g červené řepy
- ocet
- bobkový list
- pepř celý
- nové koření
- 2 -3 párky
Postup přípravy
Hovězí maso nakrájíme na malé kostky a vložíme do dvou litrů studené vody. Vaříme do poloměka, pak přidáme na kostičky nakrájené vepřové maso. Zeleninu očistíme, nakrájíme na nudličky a přidáme k masu.
Po chvíli přidáme nadrobno nakrájené zelí, nakrájenou červenou řepu a koření. Vše vaříme doměka. Nakonec přidáme na plátky nebo na kostičky nakrájený párek. Podle chuti můžeme nakonec dokyselit.
:Bramboračka:
Suroviny
- 0,5 kg brambor
- mrkev
- petržel
- 1/2 celeru
- kapusta
- kedlubna
- hladká mouka
- máslo
- kmín
- sůl
- majoránka
- česnek
- petrželová nať
Postup přípravy
Očištěné brambory a kořenovou zeleninu propláchneme studenou vodou, nakrájíme na kousky a dáme vařit do osolené horké vody s trochou kmínu. Po krátkém povaření zahustíme světlou jíškou připravenou z másla a mouky.
Až zelenina změkne, polévku odstavíme, ochutíme majoránkou a utřeným česnekem. Nakonec přidáme drobně nasekanou petrželovou nať.
Smetanová zelňačka Ingredience: 100 g cibule, 1 l MAGGI Karpatského bujónu, 350 g sterilovaného bílého zelí, 350 g brambor, 1 červenou papriku, 2 lžíce oleje, 1 lžíce másla, 2 lžičky mleté sladké papriky, 1 lžička hořčice, sůl, pepř, smetanu.
Příprava:
Oloupeme cibuli, rozpůlíme ji a nakrájíme na plátky.
Slijeme zelí a pokrájíme ho. Ve větším hrnci rozpálíme olej a osmahneme na něm cibulku. Poprášíme ji paprikou a přelijeme vývarem. Přidáme zelí, osolíme a vaříme.
Oloupeme brambory a nakrájíme je na kousky. Očistíme papriku a pokrájíme ji na proužky. V pánvi rozpustíme máslo a brambory na něm asi deset minut opékáme. Přidáme papriku a smažíme ještě pět minut.
Polévku zjemníme smetanou a ochutíme hořčicí. Přimícháme brambory s paprikou.