Krabí kremrole
Ingredience
500 g lístkového těsta, 500 g tyčinek Surimi, 1 vejce, sůl, sezamové semínko
Postup
Těsto rozpůlíme a každou polovinu rozválíme na pomoučeném vále na tenko. Rádýlkem nakrájíme na proužky, kterými ovineme tyčinky. Na plechu je potřeme rozšlehaným vejcem, osolíme a posypeme sezamovým semínkem. Pečeme v troubě vyhřáté na 230°C dozlatova, 10 - 15 minut. Podáváme teplé s ledovým nebo hlávkovým salátem.
Lahůdkový vánoční kapr
Ingredience
na 4 porce kapra, 3 stroužky česneku, sůl, mletý zázvor, hladká mouka, vejce, strouhanka, tuk na smažení
Postup
Porce kapra potřeme směsí česneku utřeného se solí a špetkou zázvoru. Necháme v chladu asi 2 hodiny odležet a potom obalujeme v trojobalu. Smažíme ve vyšší vrstvě tuku, nejlépe ve fritovacím hrnci.
Pangasius po mlynářsku
Ingredience
4 kousky ryby, trochu hladké mouky, sůl, drcený kmín, kousek másla a trochu oleje
Postup
Každý kousek ryby osolíme, pokmínujeme a obalíme lehce v hladké mouce. Na pánvi rozehřejeme máslo s olejem a rybu z obou stran opečeme. Na talíři pokapeme citrónovou šťávou a posypeme sekanou petrželkou. Podáváme s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
Pangasius v pivním těstíčku
Ingredience
4 porce pangasia (nebo jiné ryby), 1 vejce, 100 ml světlého piva, hladká mouka, sůl, olej na smažení
Postup
V misce rozmícháme vejce s pivem a vmícháme tolik mouky, aby vzniklo řídké těstíčko a osolíme ho. Osušené porce ryby těstíčkem protáhneme a na rozpáleném oleji usmažíme dozlatova. Podáváme s bramborami nebo bramborovou kaší a zeleninou.
Pstruh s mandlemi
Ingredience
4 pstruzi, sůl, bílý pepř, hladká mouka, citronová šťáva, rostlinný olej, 50 g másla, 80 g mandlí, petrželka a citron na ozdobu
Postup
Rozmrazené pstruhy osolíme, opepříme, obalíme v mouce, pokapeme citronovou šťávou a na oleji po obou stranách opékáme doměkka. Oloupané mandle rozsekáme nahrubo a na másle dozlatova osmahneme. Upečené pstruhy rozdělíme na talíře a posypeme mandlemi. Z pánve slijeme olej, přidáme máslo, ve kterém jsme osmahli mandle a nalijeme na pstruhy. Zdobíme petrželkou a dílkem citronu. Jako příloha jsou vhodné vařené brambory a zeleninový salát.
Růžový kapr
Ingredience
4 porce kapra, sůl, karí koření, trochu hladké mouky, trochu oleje
Postup
Porce kapra osolíme, poprášíme karí kořením a necháme krátce odpočinout. Poprášíme moukou, vložíme na rozehřátou teflonovou pánev potřenou olejem a zvolna usmažíme dorůžova. Podáváme s vařenými bramborami a zeleninou.
Ryba na sardeli
Ingredience
4 kusy filé (můžeme použít jakoukoliv rybu), máslo, citron, sardelová pasta, cibule, sůl
Postup
Změklé máslo utřeme se sardelovou pastou a citronovou šťávou. Rybu osolíme a pomažeme připravenou směsí. naskládáme do pekáčku, poklademe cibulí nakrájenou na kolečka a ve vyhřáté troubě upečeme.
Ryba pod peřinou
Ingredience
4 rybí filety, 250 g tvrdého sýra, 3 vejce, sůl, koření na ryby, olej na vymazání pekáče
Postup
Do vymazaného pekáče naskládáme osolené porce ryby a posypeme kořením (můžeme použít i jakékoliv jiné nebo česnek, případně bylinky). Tvrdý sýr nastrouháme, promícháme s vejci a touto směsí zalijeme ryby v pekáči. Vložíme do vyhřáté trouby a upečeme dozlatova (asi půl hodiny). Podáváme s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
Rybí filé na leču
Ingredience
4 porce rybího filé, 5 rajčat, 2 papriky, 1 cibule, citronová šťáva, mletý kmín, mletá paprika, sůl, 50g strouhaného tvrdého sýra
Postup
Cibuli a rajčata nakrájíme na půlkolečka, papriky na nudličky a vše smícháme. Polovinu směsi vložíme do pekáče, poklademe porcemi filé, které jsme osolili a okořenili, pokapeme citronovou šťávou a přikryjeme druhou polovinou zeleniny. Vložíme do předehřáté trouby a upečeme, těsně před dokončením pokrm posypeme nastrouhaným sýrem.
Rybí filé na zelenině
Ingredience
4 - 6 kousků rybího filé, 2 sáčky mražené zeleniny - hrášek s mrkví, 2 lžíce citronové šťávy, 2 - 3 rajčata, kousek másla, sůl, kmín
Postup
Pekáč vymažeme máslem. Nasypeme do něj mraženou zeleninu, pokropíme citronovou šťávou a posypeme nakrájenými rajčaty. Trochu podlijeme vodou. Filé z obou stran osolíme, okmínujeme a naskládáme na zeleninu. Na každý kousek dáme ždibek másla. Přiklopíme a vložíme do trouby vyhřáté na 250°C. Po deseti minutách odklopíme a dopečeme do zezlátnutí ryb (asi 15 minut). Podáváme s bramborovou kaší.
Rybí rolky
Ingredience
rybí filety (podle počtu strávníků), sůl, koření na ryby, mrkev, pórek
Postup
Rybí filety necháme úplně rozmrznout. Pokud jsou moc tlusté, podélně je rozřízneme na poloviny, aby vznikly tenké plátky, které půjdou srolovat. Každý plátek z obou stran osolíme a posypeme kořením na ryby. Na kraj plátku položíme na nudličky nakrájenou mrkev a pórek. Smotáme do rolky a zabalíme do obvazu, aby pěkně držely smotané. Uvaříme v páře (asi 15 - 20 minut). Opatrně odstraníme obvaz a podáváme s jakkoliv upravenými bramborami a zeleninovou oblohou.
Smažený pangasius
Ingredience
4 kousky pangasia (nebo jiné ryby), sůl, hladká mouka, 2 vejce, strouhanka, olej na smažení
Postup
Částečně rozmraženou rybu osušíme, osolíme, obalíme postupně v mouce, ve vejcích rozšlehaných se 2 lžícemi vody a strouhance. V rozpáleném oleji smažíme z obou stran dorůžova. Radši pomalu a déle, ať se pořádně prosmaží. Jako přílohu podáváme vařené brambory nebo bramborovou kaši, doporučuji bramborovou kaši s česnekem. Nezapomeňte na zeleninový salát.
Medové řezy
Ingredience
těsto: 500 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 150 g hery, 2 celá vejce, 4 polévkové lžíce medu, 1 rovná lžička sody, špetka soli
krém: 1 vanilkový cukr, 2 lžíce polohrubé mouky, 250 ml mléka, 3 žloutky, 100 g hořké čokolády, 2 - 3 lžíce nutelly, 375 g ( 1 a 1/2 kostky) másla, 1 polévková lžíce medu, 2 lžíce rumu, 3 lžíce moučkového cukru
dále: mleté ořechy, rum
Postup
Tuk necháme rozpustit, přidáme k němu med, sodu a zamícháme. Teplé vlijeme do mouky se špetkou soli, přidáme vejce a vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme je na 4 stejné díly. Každý díl vyválíme na placku velikosti plechu a na papíře na pečení upečeme dorůžova (při 180°C asi 5 minut). Osvědčilo se mi rozvalovat těsto rovnou na papíře, se kterým jsem ho pak přetáhla na plech. Upečené pláty po vychladnutí ztvrdnou.
Krém: Čokoládu nastrouháme. Z mléka, žloutků, vanilkového cukru a mouky uvaříme hustou kaši. Do hotové vmícháme polovinu nastrouhané čokolády. Necháme vychladnout. Máslo, cukr, med a rum vyšleháme do pěny a po lžících zašleháme kaši a nutellu.
Jeden upečený plát potřeme rumem a čtvrtinou krému. Na krém položíme druhý plát, potřeme rumem, další čtvrtinou krému, totéž uděláme i se třetím a čtvrtým plátem. Krém na horním plátu hustě posypeme mletými ořechy smíchanými se zbytkem strouhané čokolády. Uložíme do ledničky a 2 - 3 dny necháme uležet. Před podáváním ostrým nožem zarovnáme okraje a nakrájíme na řezy.
Meruňkové řezy
Ingredience
180 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 140 g tuku (másla, sádla), 70 g mletých ořechů, trochu citronové šťávy a kůry, 1/2 balíčku vanilkového cukru, 1/2 balíčku prášku do pečiva
Postup
Vypracujeme těsto, vyválíme na plát a na vymazaném plechu upečeme do světle růžova. Vychladlý plát nakrájíme na 2 stejné díly, jeden potřeme meruňkovou zavařeninou a přikryjeme druhým dílem. Krájíme na řezy, polijeme čokoládovou polevou, posypeme jemně strouhanými pistáciovými bonbony či ořechy.
Je to velmi dobré, ale nedoporučuju dělat prchlivým povahám, velice špatně se to krájí (musíme velmi ostrým nožem a opatrně, má tendenci se lámat).
Mléčný řez
Ingredience
6 vajec, 9 lžic polohrubé mouky, 7 lžic cukru krupice, kakao, 1 smetana ke šlehání, 1 ztužovač, 1 tvaroh ve vaničce (polotučný), moučkový cukr na dochucení náplně
Postup
Vyšleháme žloutky s cukrem a kakaem (tolik kakaa, aby těsto mělo tu správnou barvu), pak přidáváme střídavě sníh z bílků a mouku (nemusíme se tak snažit, aby sníh nespadl). Upečeme v hodně vyhřáté troubě asi za 10 minut. Měla by nám vzniknout ne moc vysoká placka. Vyšleháme šlehačku s cukrem, ztužovačem a tvarohem do hustého krému. Potom upečenou placku podélně rozřežeme na tři pruhy a každý prozřízneme vodorovně ostrým nožem. Naplníme krémem a nakrájíme na menší obdélníčky.Jednotlivé porce dáme vychladit do ledničky.
Moučník hrk-hrk
Ingredience
těsto: 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek krupicového cukru, 1/2 hrnku oleje, 3/4 hrnku mléka, 2 vejce, 2 lžíce kakaového prášku, 1 prášek do pečiva
krém: 250 ml smetany ke šlehání, 1 ztužovač smetany, 2 malé plechovky mandarinek, 1 pudink bez vaření Créme Olé vanilkový
na ozdobu: čokoládová poleva nebo strouhaná čokoláda
Postup
Suroviny na těsto smícháme v míse a rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení. Upečeme (12 minut při 200°C). Mandarinky zcedíme a nakrájíme na menší kousky. Do dózy s dobře těsnícím víkem dáme mandarinky i se šťávou, pokud je kompot bez cukru, přidáme 2 vanilkové cukry, přilijeme smetanu, nasypeme pudinkový prášek a ztužovač a dózu dobře uzavřeme. Párkrát s ní zahrkáme a krém je hotový. Natřeme ho na studenou buchtu a posypeme strouhanou čokoládou nebo pocákáme čokoládovou polevou.
Přístě to můžeme udělat barevně naopak, kakao nedávat do těsta - bude světlé, dát ho do krému, případně použít čokoládový pudink.
Zapečené špagety s masem
Ingredience
zbytek pečeného nebo vařeného masa (asi 300 g), 400 g špaget, 250 - 300 ml kečupu, oregano, 2 - 3 cibule, 3 - 4 stroužky česneku, olej, 150 g tvrdého sýra
Postup
Maso pokrájíme na drobnější kousky. Na rozehřátém oleji necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme maso, oregano a společně osmažíme. Odstavíme a vmícháme prolisovaný česnek a kečup. Špagety uvaříme podle návodu na obalu a scedíme. Obsah pánve důkladně smícháme se špagetami a urovnáme do pekáče. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Po 15 - 20 minutách povrch špaget posypeme strouhaným sýrem, vrátíme do trouby a necháme sýr roztavit.
Maso můžeme nahradit uzeninou (párky, kabanos, klobása,...). Uvedená množství jsou orientační, cokoliv můžeme upravit podle vlastní chuti.
Kuře na cibuli
Ingredience
1 kuře, 800 - 1000 g brambor, 5 - 6 cibulí, sůl, drcený kmín, koření na kuře (nebo grilovací, gyros,...), 1 vejce, 1 lžíce mléka, olej
Postup
Omyté a osušené kuře naporcujeme na menší kousky. Pekáč vytřeme olejem a nasypeme do něho na osminky pokrájené oloupané brambory. Osolíme je a posypeme kmínem. Brambory zasypeme vrstvou na kolečka pokrájené cibule. Na ni naskládáme porce masa ze všech stran osolené a posypané kořením. Pokropíme 2 lžícemi oleje. Přiklopíme a vložíme do trouby vyhřáté na 230°C. Podlévat není třeba, cibule pustí vodu. Vejce rozšleháme v misce s mlékem. Po půl hodině pečení kuře odkryjeme a každý kousek potřeme rozšlehaným vejcem s mlékem. Dále pečeme nezakryté a každých 10 minut zopakujeme potření masa vejcem (vytvoří to na mase dobrou kůrčičku). Dopečeme doměkka.
Kuře na čtvrtek
Ingredience
1 kuře, 2 stroužky česneku, sůl,50 g másla
Kořeněná omáčka: 1/2 šálku nakrájené cibule, 1/2 šálku kečupu, 1/4 šálku vody, 1 lžička soli, octa, cukru, worchesterové omáčky, chilli koření, 1/2 lžičky pepře
Postup
Naporcujeme kuře na 4 díly, osolíme a vložíme do pekáče. Přidáme máslo, česnek, trochu citronové šťávy a polejeme kořeněnou omáčkou.
Kořeněná omáčka: všechny uvedené ingredience společně povaříme asi 10 minut. Potom spolu s kuřetem pečeme asi 1 hodinu. Jako příloha se hodí hranolky, rýže, brambory, kaše ale i pečivo.
Pokud děláme jako přílohu rýži, doporučuji udělat omáčky více.