Amolety
Ingredience
1 l mléka, 450g polohrubé mouky, 4 vejce, polévková lžíce mletého cukru, špetka soli, olej na smažení
Postup
Do vhodné nádoby nalijeme mléko, osolíme, přidáme žloutky, cukr a mouku a rozšleháme na řídké tekuté těsto (používám ruční metlu na šlehání). Přidáme sníh ušlehaný z bílků a dobře promícháme. Pánvičku potřeme olejem a smažíme amolety, z každé strany chvilku. Potřeme je libovolnou marmeládou nebo ochuceným tvarohem, svineme a na talíři můžeme ozdobit kysanou smetanou nebo jogurtem, grankem, ovocem,...
Buchtičky s krémem
Ingredience
těsto: 400 g polohrubé mouky, špetka soli, 100 ml oleje, 1 vejce, 200 ml mléka, 25 g kvasnic, 7 lžiček cukru
krém: 0,75 l mléka, 1 pudingový prášek s vanilkovou příchutí, 2 lžíce krystalového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 1 - 2 lžíce rumu
Postup
Do teplého mléka dáme cukr a rozdrobíme kvasnice. Do mísy nasypeme mouku, osolíme, přidáme celé vejce, olej a vzejitý kvásek. Vypracujeme vláčné těsto, je-li potřeba, přidáme trochu mouky. Necháme vykynout. Z vykynutého těsta ukrajujeme malou lžičkou kousky, tvarujeme buchtičky a skládáme je na vymazaný plech těsně vedle sebe. Každou buchtičku potřeme po stranách tukem (než vedle ní položíme další). Na plechu necháme ještě chvíli kynout, upečeme ve vyhřáté troubě dorůžova.
Osvědčený zlepšovák pro úsporu času: Vykynuté těsto kydneme přímo z mísy na plech vyložený papírem na pečení a rukama potřenýma olejem ho rozprostřeme rovnoměrně po celém plechu. Necháme chvíli kynout, upečeme. Po částečném zchladnutí (není nutné) nakrájíme na kostičky.
Krém: Z mléka, cukru a pudingového prášku uvaříme klasickým způsobem puding, rum přidáme do mléka hned na začátku.
Dobré lívanečky
Ingredience
100 g polohrubé mouky, 2 vrchovaté lžíce ovesných vloček, 1 vejce, 1/4 l mléka, 20 g cukru, 15 g droždí, špetka soli
Postup
Droždí rozdrobíme do hrnku, přidáme trochu mléka, lžíci cukru a lžíci mouky - necháme vykynout kvásek. Ostatní sypké přísady dáme do mísy, přidáme vykynutý kvásek, vejce a mléko a zaděláme lité těsto. Necháme asi 20 minut kynout a potom lijeme na lívanečník a opékáme z obou stran. Hotové lívanečky mažeme zavařeninou a zdobíme tvarohem nebo jogutem.
Na fotce jsou lívanečky z dvojnásobné dávky.
Fofr lívance
Ingredience
0,3 l mléka, 0,3 l hladké mouky, 0,3 l hrubě strouhaných jablek, 1 prášek do pečiva, 1 vejce, marmeláda a šlehačka
Postup
Vše smícháme a smažíme malé lívanečky. Mažeme marmeládou a zdobíme šlehačkou.
Jablková žemlovka
Ingredience
8 včerejších rohlíků, 1 hrnek mléka, 1 vejce, 50 g másla, rozinky, 2 sáčky skořicového cukru, rozinky, jablka
Postup
Pekáč nebo zapékací misku vymažeme máslem. Rohlíky nakrájíme na kolečka silná 1 cm. Do hrnku dáme vejce, dolijeme mlékem a vidličkou rozšleháme. Máslo necháme rozpustit. Omytá jablka oloupeme a nastrouháme. Na dno pekáče naskládáme těsně vedle sebe kolečka rohlíků. Pokropíme je mlékem s vejcem a pokapeme rozpuštěným máslem. Pokryjeme souvislou vrstvou nastrouhaných jablek, která posypeme skořicovým cukrem a hrstí rozinek. Na jablka naskládáme další vrstvu rohlíků a všechno zopakujeme. Končíme vrstvou rohlíků pokropených mlékem a máslem. Vložíme do vyhřáté trouby a upečeme dozlatova (200°C asi 20 minut). Na talíři můžeme pocukrovat.
Jahelník s ovocem a oříšky
Ingredience
250g jahel, 0,75 l mléka, 100g cukru, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 4 vejce, 30g másla, 250g směsi sušeného ovoce (švestky, jablka, meruňky, rozinky) a ořechů (vlašské, lískové)
Postup
Jáhly důkladně vypereme v horké vodě. Nasypeme do osoleného a oslazeného mléka a za stálého míchání vaříme do změknutí jahel. Do horké kaše zamícháme máslo, pokrájené ovoce a ořechy a necháme částečně zchladnout. Pak přidáme žloutky a opatrně vmícháme sníh z bílků. Urovnáme do zapékací misky nebo pekáčku vymazaného máslem a vysypaného hrubou moukou. Zvolna upečeme ve středně vyhřáté troubě. Na talíři pocukrujeme nebo polijeme ovocnou sťávou.
Krupicová kaše s lentilkami
Ingredience
na jednu porci: 1/4 l mléka, hrstka krupice, špetka soli, 1 lžíce cukru, kousíček másla, 1 žloutek (není nutný), lentilky
Postup
Do rendlíku nalijeme mléko, osolíme a zahříváme. Až je horké (ne vařící!) pomalu vsypáváme za stálého míchání krupici. Nepřestáváme míchat a vaříme do zhoustnutí. Do hotové kaše vmícháme máslo, cukr podle chuti a žloutek. Dobře rozmícháme a nalijeme na talíř. Na talíři ozdobíme lentilkami. Teplem se uvolní barva a vytvoří kolem lentilek hezké barevné kroužky.