Advokátská káva
Ingredience
100 ml překapávané kávy, 3 lžíce vaječného koňaku, cukr, šlehačka na ozdobu, 1 lžička strouhané čokolády
Postup
Kávu nalijeme do šálku, přidáme vaječný koňak, podle chuti cukr a zamícháme. Ozdobíme šlehačkou a posypeme strouhanou čokoládou.
Café Latte
Ingredience
2 lžičky Nescafé Classic (nebo jiné dobré instantní kávy), 1,5 dl mléka, 0,5 dl vody
Postup
Mléko ohřejeme na 60°C v nerezové nádobě. Nesmí přejít varem! Horké mléko našleháme elektrickou metličkou do husté pěny, kterou necháme chvíli odstát. Z 0,5 dl vody uvaříme silnou kávu, přelijeme ji do nádobky s hubičkou a zvolna ji lijeme tenkým pramínkem do odstáté mléčné pěny tak, aby se vytvořily tři vrstvy. Navrch můžeme přidat trochu skořice na ozdobu.
Citronový punč
Ingredience
200 ml červeného vína, 200 ml silného černého čaje, 100 ml rumu, šťáva z půlky citronu, 4 kolečka citronu, 3 lžíce krystalového cukru, 3 hřebíčky, 1 kousek celé skořice, 1 hvězdička badyánu, hrstka rozinek
Postup
Rozinky opereme, zalijeme rumem, a necháme bobtnat minimálně dvě hodiny (lépe do druhého dne). Do hrnce nalijeme víno a čaj, přidáme šťávu z půlky citronu, cukr, koření a dvě kolečka citronu. Necháme pomalu zahřívat. Těsně před bodem varu odstavíme a chvíli necháme louhovat. Do dvou sklenic rozdělíme rozinky s rumem a zalijeme přecezeným obsahem hrnce. Čerstvé kolečko citronu vhodíme do punče nebo jím ozdobíme sklenici.
Grog
Ingredience
na jednu porci: 1 kolečko citronu, 2 hřebíčky, malinkatá špetička skořice, 2 kostky cukru, 100 ml rumu, 150 - 200 ml černého čaje
Postup
Citron důkladně omyjeme horkou vodou a nakrájíme na kolečka. Do každého kolečka zabodneme dva hřebíčky, vhodíme ho do silnostěnné sklenice a posypeme malinkou špetičkou skořice. Zalijeme rumem a přidáme 2 kostky cukru. Uvaříme silný černý čaj a horkým dolijeme sklenice.
Rozinkový punč
Ingredience
50 g rozinek, 100 ml rumu, 250 ml červeného vína, 250 ml silného černého čaje, 3 lžíce cukru, 4 kolečka citronu, 1 celá skořice
Postup
Rozinky propláchnuté teplou vodou nasypeme do uzavíratené skleničky (např. od dětské přesnídávky, majonézy apod.), zalijeme rumem, uzavřeme, protřepeme a necháme několik hodin nabobtnat. Do hrnce nalijeme víno a čaj, přidáme cukr, kolečka citronu, skořici a pomalu zahříváme k bodu varu. Těsně před začátkem varu stáhneme z plotny. Do sklenic rozdělíme rozinky s rumem a dolijeme horkým nápojem.
Sváteční punč
Ingredience
250 ml jablečného džusu, 250 ml červeného vína, 100 ml rumu, 100 ml vody, 3 lžíce krystalového cukru, 4 hřebíčky, kousek celé skořice, 1 jablko
Postup
Džus, víno, rum a vodu smícháme. Přidáme cukr, hřebíčky a skořici a vše pomalu zahřejeme, nevaříme. Do každé sklenice vložíme kolečko jablka a zalejeme punčem (bez hřebíčků a skořice). Podáváme horké.